Blog > Komentarze do wpisu
Piaskowa burza ponad śliwką

ciasto cynamonowo-piaskowe ze śliwkami

 

Oto ciasto powstałe w wyniku małego eksperymentu. Wyszło boskie, w życiu bym poczciwego piaskowca nie podejrzewała, że tak cudownie może zagrać w asyście panny śliwki. U mnie w domu purpurowo - granatowe szaleństwo w pełni, poczyniłam już z udziałem krągłych dam: knedle, ciasto jogurtowe, jedno, drugie, crumble (o tym niebawem)...W toku intensywnego namysłu cóż by tu jeszcze słodko - śliwkowego wykombinować (bo na słodkie miałam chęć przemożną), wykluła mi się niejasna wizja ciasta delikatnego, lekkiego, puszystego pachnącego cynamonem. Wybór padł na "klasyczne" ciasto piaskowe, ze względu na jego minimalizm, szybkość i prostotę. Wyszło cudownie, naprawdę! Gorąco polecam na chłodne już wieczory, do filiżanki ciepłej herbaty jak znalazł.

 

ciasto cynamonowo-piaskowe ze śliwkami

 

Cynamonowe ciasto piaskowe ze śliwkami

 

Czas przygotowania (z pieczeniem): ok. 50 min.

 

Niezbędne będą:

- tortownica 27cm

- mikser

- miska do mieszania ciasta

 

Składniki na ciasto:

- 1 szklanka mąki pszennej (może być minimalnie więcej, zależy od wielkości jajek, ja dałam jedną, bo jajka miałam S)

- 4 jajka całe

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 100g masła lub margaryny

- 1 szklanka cukru (dałam 3/4)

- łyżeczka z lekką górką cynamonu

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- ok. 40 dag śliwek węgierek

 

Składniki na lukier:

- 1/3 szklanki cukru pudru

- 1 łyżka mleka

- pół łyżeczki cynamonu (może być mniej, może być więcej, jak kto lubi)

 

Do dzieła:

Nastawiamy piekarnik na 180 st. Mieszamy suche składniki w misce (oprócz cukru). W osobnym naczyniu ucieramy całe jajka z cukrem. Łączymy mokre i suche dokładnie, do uzyskania gładkiej, jednolitej, puszytej masy. W rondelku roztapiamy masło i przestudzone łączymy z utartym ciastem. Delikatnie mieszamy łyżką, aż masło całkowicie połączy się z masą. Wylewamy ciasto na wysmarowaną masłem i opsypaną bułką tartą lub manną tortownicę. Na wierzch kładziemy połówki śliwek skórką do dołu. Pieczemy ok 40 min. Po upieczeniu studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach ok. 10 min. Następnie wyciągamy i studzimy nie w przeciągu ;). Gdy ciasto ostygnie sporządzamy lukier: w rondelku rozpuszczamy cukier puder z mlekiem i cynamonem, chwilę pyrolimy, wyłączamy gaz, lekko wystudzamy. Wierzch chłodnego ciasta polewamy przygotowanym lukrem. UWAGA! Ciasto przed nałożeniem lukru powinno być wystudzone, inaczej lukier będzie się "topił" i wsiąkał w ciasto!, tak jak  miało to miejsce u mnie  ;). Lukier jest bardzo słodki, trzeba uważać, żeby nie przesadzić z ilością. Rozprowadzmy cienką warstwę, jeśli zostanie, trudno, nie wylewajmy na siłę grubej warstwy. No, chyba, że ktoś lubi bardzo słodkie ciacha :D. Smacznego!

 

ciasto cynamonowo-piaskowe ze śliwkami

 

Ciasto bierze udział w akcji CZAS NA ŚLIWKI

śliwki

poniedziałek, 14 września 2009, laghur

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
majanaboxing
2009/09/14 09:57:04
Wiesz co, no ślicznie i smacznie wygląda !:)))
-
szarlotek
2009/09/14 14:00:58
Piaskowe jabłka znam, ale nigdy nie pokusiłam się o dodanie śliwek . Chyba czas to nadrobić, bo śliwki rzeczywiście w tym roku są bardzo dorodne :)
-
2009/09/14 19:16:24
Świetnie się zapowiada to ciasto :) Cybamon i śliwki - super połaczenie :)
-
olciaky
2009/09/16 21:07:39
świetne!
ja się piszę!:D
-
2009/09/18 16:35:07
samo ciasto wygląda super, a nazwa genialna!