Blog > Komentarze do wpisu
Cukinia w kakaowej toni - ciasto mega czekoladowe bez czekolady

 

czekoladowe ciasto cukiniowe

 

Wspaniałe!!! Jest to ciasto względem którego nie zawachałabym się użyć sformułowania totalny odlot, totalny...Po marchewkowych doświadczeniach wiedziałam, jakie cuda wychodzą z foremek na mocy warzyw, ale moc płynąca z tego ciasta i tak była dla mnie dużym zaskoczeniem. Bardzo lubię wszystkie ciasta "czekoladowe", zaczynając od murzynków, na brownie kończąc. Dlatego kiedy ujrzałam ten przepis na Waszych blogach, po prostu nie mogłam przejść obok niego obojętnie. Upiekliście to ciasto w tak wielu wariantach, że ciężko było mi dokanać wyboru wzorca ;). Ostatecznie zdecydowałam się na przepis zaprezentowany przez Kasię24 na jej blogu "Gotuję bo lubię", chyba dlatego, że zdawał się najprostszy i wszystkie skłądniki miałam pod ręką ;). Efekt przerósł moje oczekiwania. Ciasto wyszło cudownie wilgotne, ciężkie, ale nie zakalcowate, intensywnie czekoladowe w smaku, chyba nawet bardziej niż brownie z grzkiej czekolady ;), wprost rozpływające się w ustach. Miało też w sobie taką niesamowitą, ciężką do dookreślenia świeżość, pewnie dzięki cukinii. Dogodziłam sobie jeszcze sporządzając do niego polewę kawową podpatrzoną niegdyś u Abbry oraz dodając migdały. Przez całe dwa dni konsumpcji ciasto pozostało doskonałe, z czasem nawet szlachetniejsze w smaku i aromacie. Boskie. Polecam wszystkim bardzo, bardzo. Korzystajcie póki jest cukinii pod dostatkiem :).


Czekoladowe ciasto z cukinii


Czas przygotowania (bez czasu pieczenia): ok. 20 min.

 

Niezbędne będą:

- foremka 12x28

- duża, głęboka miska do mieszania ciasta

- porządna łycha do mieszania ciasta

 

Składniki na ciasto:

- 350g cukinii

- 240g mąki pszennej

- 200g cukru (dałam mniej - 160g i ciasto wyszło w sam raz słodkie jak dla mnie)

- 60g kakao

- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

- 1 łyżeczka sody

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u Kasi była jedna)

- 1/2 łyżeczki soli

- 120ml oleju

- 4 całe jaja

- garść płatków migdałowych

Na lukier kawowy:

- pół szklanki cukru pudru

- 1 łyżeczka kakao

- 1,5 łyżki kawy rozpusczalnej

- odrobinka mleka albo wody

 

Do dzieła:

Nastawiamy piekarnik na 180st. Obieramy i ucieramy cukinię na średnich oczkach (jeśli jest malutka, można nie obierać, ja miałam z własnego chowu, monstrum ;)). Składniki suche mieszamy w misce, dodajemy cukinię, porządnie "obtaczamy ją w mącznej mieszance, dodajemy jajka i olej, mieszamy aż do usyskania konsystencji gęstego ciasta piaskowego, albo na kluski kładzione ;). UWAGA! Jeżli początkowo bedzie nam się wydawało, że ciasto jest za suche, nie zniechęcajmy się, cukinia rychło puści sok i problem będzie odwrotny. Jak tylko usykamu stosowną konsystencję wlewamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika na ok. 60 min. Pieczemy "do suchego patyczka". Ja po 50min. sprawdzam pierwszy raz. Piekłam przez ok 80min. Studzimy chwilę w otwartym piekarniku, następnie dostudzamy na kratce. Ochłodzone polewamy lukrem albo nie, podle gustu. Najlepsze oczywiście na drugi dzień, po przegryzieniu :). Smacznego.

czekoladowe ciasto cukiniowe

wtorek, 13 października 2009, laghur

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
majanaboxing
2009/10/13 14:01:57
Wygląda meeeeega pyyyysznie!:)))
-
szarlotek
2009/10/13 19:53:07
Patrząc na to ciasto, znowu zapragnęłam cukinii w słodkim wydaniu :)
-
2009/11/08 19:28:58
Też je piekłam i dlatego w pełni rozumiem Twój zachwyt ;], a wygląda super
-
gosiaa99
2009/12/07 18:29:24
piekne wilgotne ciasto...mniami
-
majanaboxing
2009/12/24 11:14:14
Radosnych, pogodnych, wesołych Świąt Bożego Narodzenia!:)
-
majanaboxing
2009/12/31 17:21:37
Szczęscia w Nowym Roku!:)