Blog > Komentarze do wpisu
Wariacja dalekowschodnia wokół ryżu i warzyw

makaron z warzywami

To zdecydowanie jedno z moich ulubionych, a jednocześnie najbardziej niezawodnych dań.  Bezpośrednią inspiracją był przepis na opakowaniu jednej z mrożonek :). Czyniłam je już niezliczoną ilość razy i nigdy go nie sknociłam. Samo w sobie jest może mało wyszukane i niezbyt reprezentacyjne. Można jednak dołożyć starań aby odpowiednio podane na stół przekształciło się z Kopciuszka w potrawę całkiem wyszukaną. Moje jak zwykle miało charakter nieco plebejski: nałożone z woka prościutko na głęboki talerz :). Potrawa w wersji podstawowej jest raczej łagodna (jeżeli można tak powiedzieć o daniu z dodatkiem imbiru), aromatyczna, zdrowa i sycąca. Zachęcam wszystkich do spróbowania, jeśli jesteście fanami kuchni azjatyckiej z pewnością przypadnie Wam do gustu, jeśli nie, może się jednak do niej przekonacie :).

 

Azjatycki makaron z warzywami

 

Czas przygotowania: ok. 30 min.

 

Biezbędne będą:

- wok bądź głęboka patelnia

- porządna łyżka bądź drewniany widelec do mieszania

 

Składniki (dla 2 - 3 osób):

- 100g makaronu sojowego lub ryżowego typu wermiszel

- Chińska mieszanka warzywna (mrożonka) z przyprawą (wersja ekspres) lub bez

- Łyżka oliwy z oliwek

- 4 łyżki ciemnego lub jasnego sosu sojowego

- 3 łyżki sosu rybnego

- ewentualnie 2 łyżki sosu ostrygowego

- 2 łyżeczki przyprawy chińksiej pięć smaków (jeżeli nie kupicie warzyw z gotowym mixem przypraw)

UWAGA!

Można użyć warzyw nie mrożonych. Należy je przed smażeniem zblanszować/podgotować ok. 3 min. W skład dania wchodzą: marchewka, pietruszka, zielony groszek, papryka, grzyby mun, por, pędy bambusa, groszek cukrowy, można dodać kiełki najlepiej fasoli mung.

 

Do dzieła!

Gotujemy makaron ok 1-2 min., odcedzamy na durszlaku, przelewamy zimną wodą, kroimy nożem (w durszlaku, chodzi o to, żeby nieco go poszatkować, bo bywa straszliwie długi, a nie można tego uczynić na sucho ;)). Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, wrzucamy warzywa, smażymy ok. 6 min., następnie dorzucamy przprawy, mieszamy, następnie makaron, sosy i wszystko smażymy nieustannie mieszając ok. 8min., aż makaron przybierze złoto-brązową barwę. Gotowe danie przekładamy do miseczek bądź talerzy (proponuję głębsze ;)) i pałaszujemy :). Smacznego!

 

makaron z warzywami

czwartek, 08 października 2009, laghur

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: