Kategorie: Wszystkie | "Od kuchni" | Krówkowo :) | Słodko | Warzywnie | Wytrawnie
RSS
czwartek, 04 lutego 2010
Hałuski - górskie kluski

hałuski

 

Zdecydowanie podhalańskie klimaty...Wyśmienite, owcze sery, grule i może nieco mniej związany z tradycją regionu, ale doskonale się komponujący z jednymi i drugimi - szpinak. Przepisów na ziemniaczane kluski, zwane pod Tatrami hałuskami, jest chyba tyle samo ilu ich amatorów i "znawców" wszelkiej maści. Generalnie wszystkie łączy jedno - ziemniak. Hałuski, jakie najbardziej lubię, takie, które miałam przyjemność smakować w gazdowskiej kuchni, z którymi tylko i wyłącznie śmiem utożsamiać tę nazwę robione są wyłącznie z surowych ziemniaków. Urodą nie grzeszą, podniebienie cieszą :). Jako dodatek do hałusków (miast tradycyjnego smalcu) wybornie sprawdza się tarty oscypek, oraz szpinak z bryndzą. Naprawdę warto, na długi, zimowy wieczór sporządzić to pachnące wiatrem od nagrzanych słońcem turni danie.

 

Czas przygotowania: ok. 50 min. (z gotowaniem)

 

Składniki na hałuski (dla 2-3 osób):

- ok. 400g ziemniaków (u mnie 5 ziemniaków)

- jajko

- szklanka mąki

- sól

 

Składniki na szpinak:

- 500g szpinaku(u mnie rozdrobniony, mrożony)

- czubata łyżka śmietany 18%

- dwa ząbki czosnku (rozgniecione)

- sól do smaku

 

Dodatkowo:

- tarty oscypek

- pokruszona bryndza

 

Do dzieła:

Rozpoczynamy od hałusków, bowiem gotować się będą dość długo. Ucieramy ziemniaki na  tarce o drobnych oczkach, optymalnie jak najdrobniej. Przekładamy do miski, dodajemy jajko, mąkę, sól i zagniatamy zwarte ciasto (w konsystencji jak na leniwe). Formujemy z ciasta wałki i kroimy na cząstki. UWAGA! Musimy robić to szybko, bowiem ciasto będzie się nam "rozluźniało", w miarę, jak ziemniaki będą puszczały wodę. Kluseczki nie muszą być super kształtne! W międzyczasie gotujemy w dużym garnku wodę, solimy. Wrzucamy kluski do wody i gotujemy ok 15-20 min. Podczas gdy klusi się gotują przyrządzamy szpinak. Do szpinaku dodajemy śmietanę, czosnek, sól i podsmażamy kilka minut, coby smaki sie połączyły. Odcedzone kluski i szpinak przekładamy na talerze, hałuski posypujemy startym oscypkiem, szpinak bryndzą i radośnie przystępujemy do konsumpcji. Smacznego :)